Mi inspirál egy új medál elkészítésére?

Hogyan fogok hozzá?

Milyen lépései vannak a tervezésnek?

Beavatlak!

Bevallom, sokszor igen prózai okok állnak a háttérben... nem tudok beszámolni arról, hogy éjjel látomásban megjelent előttem valami új, vagy valami hihetetlen élmény hatására egyszer csak lesz egy új ékszer.

Alapvetően két dolog áll a háttérben:

1. Beletúrok a gyöngyös dobozaimba, és valamely meghatározó elem megfog, úgy érzem, ezzel kéne kezdeni valamit.
Lehet ez egy ásvány, valamilyen formagyöngy, vagy csak egy rivoli.

Ilyenkor megszámolom, mennyi van belőle, keresek hozzá illő színű kiegészítőket -minél többfélét-, aztán elképzelek nagyjából egy formát -szögletes legyen vagy kerek, mandalaszerű vagy virág stb.-, végül kigondolok egy kezdést.
A többi már alakul menet közben.

2. Meglátok valakinél egy tetszetős formát, ami beindítja a fantáziámat.
Ilyenkor előszedek hasonló formájú alapanyagokat, és elkezdek kidolgozni egy saját mintát, formát. Sokszor nem is hasonlít az eredetire, de szerintem épp ez a jó! Ahogy valahol régen olvastam: meglátok egy kék zsiráfot, és lesz belőle egy piros elefánt :)

Ezúttal a 2. verzió állt a háttérben.

Először egy türkiz-bronz variációt készítettem, majd kezembe akadtak ezek a zöld-sárga szirmok, és elkészítettem velük is.
Egy picit változtattam a nagyobbik szirom méretén is, szerintem teljesen más karakterű lett a végeredmény:

A mintarajzolás során azt tartom szem előtt, hogy érthető és világos legyen. Ezért ha szükségesnek érzem, fázisfotókkal is mutatom az egyes lépéseket, például így:

Az egyes lépéseket szövegesen is megfogalmazom, sokszor ez is fontos információkat hordoz, például a fűzés irányáról, vagy hogy mire érdemes ügyelni, hol kell jobban meghúzni a fűzőszálat.

Összességében gyakran azt érzem, nálam csak egy kósza gondolat, ihlet jelenik meg, a végeredmény mintha nem rajtam múlna.
Előfordul, hogy sokat kell bontani, mert nem áll úgy, vagy nem mutat jól. Néha több óra után szétvágom az egészet, mert nem tetszik.

Ennél a szirmos medálnál viszont mondhatom azt, szinte elsőre sikerült.

Ha te is kedvet kaptál, a mintát itt vásárolhatod meg, kattints!

{jcomments on}