A napokban volt némi feszültség, pár nap kellett, hogy leülepedjenek bennem a  gondolatok, és elkezdjem újraértékelni eddigi munkámat és a jövőt is. No meg az alapokat, amire építkezni szeretnék.

Egy fizetős mintámat lefűzte valaki képről, majd ez alapján egy saját mintarajzát feltette egy fórumra. Megkerestem az illetőt, korrekt volt, megértette, levette, elnézést kért. Ez így teljesen rendben van, nem volt vita, abszolút elfogadom, hogy nem nézett utána annak idején, honnan származik a kép, ami alapján fűzött.
Azonban kirobbant egy vita ennek kapcsán egy másik fórumban, mely a szerzői jogok területére vezet.

  1. Az egyik kérdés, ami most foglalkoztat: vajon ha valaki tud képről fűzni és mintát rajzolni, akkor megteheti-e, hogy akár fizetős mintákat is megrajzol és ingyen felteszi?
    Én a magam részéről ezt nem érzem korrektnek a tervezővel szemben, aki sok órát szán egy minta kitalálásra, megrajzolására; bizonyára vállalkozásban dolgozik, fizetnie kell járulékot, könyvelőt, adót... nekem nem fér bele, hogy más mintáit így megcsináljam. Persze lehet, hogy nem jól gondolom, ez majd kiderül.

  2. Felmerült az a kérdés is, vajon etikátlan-e egy népi fűzésminta variációt árulni,  mert a népi minta közkincs. Úgy döntöttem, utánajárok ennek a dolognak is. Már léptem is ez ügyben, megkerestem egy szaktekintélyt, várom a válaszát, véleményét. 

Tudom, az internet világában nem lehet semmit se 100%-ban levédetni, ami egyszer felkerül, az előbb-utóbb elérhetővé válik.
Az enyémhez hasonló helyzetekkel nap mint nap találkoznak azok, akik próbálnak megélhetést varázsolni a gyöngyfűzésből. Majdnem mindenki tud hasonlóról beszámolni. De jól van ez így?

Utánajárok a szerzői jogoknak  e két témában, mert szeretnék tisztán látni, szeretném tudni, milyen lehetőségek vannak, és mi az, amivel valóban nem érdemes harcolni. Sajnálom, ha bárkit is megbántottam, ha elhamarkodott voltam a vita kapcsán. A végső véleményem és a konklúzió még érlelődik bennem, igyekszem jól körüljárni a témát és persze megírni, mire jutottam.

Köszönöm mindazoknak, akik követnek, akik értékelik, amit csinálok, támogatnak.

Jó lenne, ha össze tudnánk fogni, hogy a gyöngyfűzés ne csupán hobbiként legyen definiálva, hanem akár egy választható hivatás, egy szakma is legyen, ami bárki számára nyitva áll. Az összefogás, az egységes szemlélet ehhez elengedhetetlen, mert hiába akar valaki megélni egy kézműves tevékenységből, ha egymást és egymás munkáját nem tiszteljük, nem becsüljük meg. Jelenleg úgy látom, mindenki számára máshol van a határ, ami belefér és ami már nem.

Bízom benne, hogy nem maradok egyedül ezzel a gondolattal. Örülnék, ha elmondanád itt a véleményedet erről!

Szeretnél többet tudni arról, mivel is foglalkozom, hasznos tippeket kapni, új blogbejegyzésekről értesítést kérsz?