Hogyan lehet összeegyeztetni az alkotói munkát és a családot? Főleg, ha ezen kívül még mással is foglalkozom.

Évek óta tanulom ezt, mert bizony nem könnyű. Érdekel?

Mindig is zavart az az idilli kép, miszerint a hivatás és a család problémamentesen megoldható. Én magam 4 éve keresem a legoptimálisabb megoldást, de bőven van mit csiszolni a rendszeren.

A kulcsszó számomra épp ez: a rendszer.

Mit is kell összeegyeztetni?

 1. Család: 3 gyerek, mindegyik zenét tanul, ez heti 3x2 hangszerórát jelent, plusz napi gyakorlásokat. Emellett sportolnak is, 1-2-3 alkalommal hetente.
  Napi feladatok velük: leckékkel képben lenni, extra iskolai programok, befizetnivalók, beszereznivalók mindig vannak.
  Természetesen fontos az együtt töltött szabad idő is, társasozás, beszélgetés, szabad levegő.
  Végül, de nem utolsósorban a házasságunk ápolása is ide tartozik!
 2. Munka: zeneovi, gyöngyékszerek készítése, gyöngyfűzés oktatás. Ezekből tevődik össze a napi feladatlistám, no meg minden ezekhez kapcsolódó részfeladatból, mint gyöngybeszerezés, vásárlókkal való kapcsolattartás, adminisztráció, mintarajzolás, DVD készítés, reklám, fotózás, facebook oldal üzemeltetés, heti hírlevelek, zeneovikra készülés, blogbejegyzések, könyvelő, számlázás, postázás...
 3. Tanulás: igen, fontosnak tartom, hogy tanuljak is, ezért időnként befizetek konferenciákra, képzésekre. Plusz figyelem az újdonságokat, tendenciákat, eseményeket.
 4. Háztartás: bár a családom sokat segít, azért zömmel rajtam van ennek terhe; takarítás, bevásárlás, főzés, csekkek befizetése, mindenegyéb intézése.
 5. Hobbi: van egy felnőtt kórusom, hetente próbálunk; emellett szeretek olvasni és horgolni.

Mielőtt azt hinnéd, ezeket mind bírom is csinálni, elárulom: nem. Az én napom is 24 órából áll, szoktam aludni is, méghozzá nem is 5 órákat, hanem megengedem azt a luxust, hogy akár 8 órát is!

Megosztom Veled azt a rendszert, amit mostanra sikerült kidolgoznom, és úgy-ahogy működik.

 • Napirend: reggel elindítom a gyerekeket, 8-ra hazaérek -nem állok meg beszélgetni-, gyors mosás indítás, reggeli, napi feladatok összeírása, és máris nekikezdek. Időnként tartok szünetet, 10-15 percben megoldom a teregetést, egy kis rendrakást, mosogatást, ami adódik. Aztán elindulok zeneovit tartani, utána összeszedem a gyerekeket, innentől már csak velük foglalkozom. Így jut idő a leckékre, hangszerekre, meghallgatni őket, edzésekre menni. Az este pedig a miénk, legkésőbb f9-kor ágyban vannak, mi tudunk filmet nézni, beszélgetni, én néha horgolni, olvasgatni.

 • Feladatlista: van egy napi listám azokról a dolgokról, amiket feltétlen aznap kell elintéznem. Ezeket is rangsorolom, és a legfontosabbal kezdek. Egy másik listán az ún. projekteket írom, ami nem SOS feladat, de valamikor meg kell csinálni. Ha van határideje, akkor előbb-utóbb a napi listára kerül belőle; néha aktualitását veszti valami, néha meg adódik rá idő, hogy a napi listán kívül ezekből is haladjak.
  A listára felveszem az összes teendőt: miben kell haladnom a munkámmal -nagyon konkrét lépések, pl xy-nak emailt írni, milyen gyöngyből mennyit rendelni és honnan-, milyen háztartási teendőm van aznap (erről külön is írok), mit kell elintézni a gyerekekkel kapcsolatban.

 • Háztartás rendszerben: a FlyLady módszer sokat segített, egy éve találtam rá, azóta átdolgoztam a saját ritmusomhoz. A zónákat összeírtam, majd ez alapján elosztottam, hogy minden hétköznapra jusson kb 15-30-45 percnyi munka. Így a szüneteim idejét ezzel töltöm: haladok is, mozgok is, és kicsit mással foglalkozom.

 • Újratervezés: számtalanszor közbejön valami; gyerek lebetegszik, kocsit javítani kell, beugrik a barátnőm; nagyon nehezen tanultam meg az elengedést, az újratervezést. Elfogadni, ha valami nem fér bele, ha nem úgy haladok, mint terveztem. Pedig ez nagyon fontos!

 • Pihenés: hétvégén próbálok úgy főzni, hogy két napra elég legyen. Így a szombat délelőtt csak a foglalt, utána csak este van a kóruspróba. Lehet programot tervezni, vagy csak együtt lenni, lazulósan. Hétvégén nem takarítok, hiszen hétköznapokon megcsináltam; nincs makulátlan tisztaság, de élhető :) Csupán a rendrakás marad, mert az itthon levő gyerekek után folyamatosan van mit rakodni.

Van kérdésed? Ötleted, véleményed? Írd meg!{jcomments on}

Érdekel a munkám? Töltsd le az ingyenes e-book-ot a gyöngyfűzés alapjairól itt!