Gyakran érzem azt a bejegyzéseid és termékeid láttán, hogy görcsösen próbálsz alkalmazkodni a trendekhez, akkor is, ha nem a te világod. Mintha nem akarnál lemaradni semmiről, mert akkor elsikkadsz a többi gyöngyös között vagy a "szakma" nem fog elismerni, ha nem veted bele magad minden újdonságba. Ez által sokszor a kezdő próbálkozásaid is felkerülnek, ami nem szégyen, de nem mindig előnyös, ha ebből szeretnél megélni. Tehát a kérdés: Miből fakad ez a görcsösség?

Köszönöm az őszinte kérdést, szeretnék őszintén felelni rá.

Miért jó ez a kérdés? Egyrészt, mert nem bántó, viszont mélyről jön; ezáltal önvizsgálatra késztet.

Bevallom, többször elolvastam, hogy megértsem, vajon mire gondolt az írója (a kérdőív kitöltése anonim), és így sem vagyok biztos benne, hogy ugyanarra gondolunk.

Én nem érzem magam görcsösnek az alkotásban. A trendeket sem igen figyelgetem, pont azért, mert tudom magamról, hogy se a divat nem az én világom, se az utánzás.
Persze egy-egy új gyöngyfajta beindítja a fantáziámat, de nem azért, hogy nehogy lemaradjak, hanem mert kihívás!
Erre gondolt vajon a kérdező, hogy a kezdő próbálkozások is felkerülnek? Na erről írok egy picit lentebb még.

Ugyanakkor azt figyelem, hogy a hobbiból gyöngyöt fűzők miket készítenek, mire van igényük, hogy elkészítsék. Hiszen nem önmagamért csinálom a mintákat. Az előfizetés kapcsán számos visszajelzést és kérést is kapok, amiket igyekszem figyelembe venni. Teszem ezt nem görcsös megfelelésből, hanem mert csak így működhet a dolog.
Főleg az előfizetők között van kezdő és haladó egyaránt - néha ezért készítek tudatosan egyszerűbb mintákat. Úgy gondolom, a haladó fűző is örül néha egy-egy gyorsan elkészíthető darabnak, főleg, ha variálható.

"Szakma" - sajnos ilyen nincs. Legalábbis hivatalosan, a nem népi iparművészeti vonalon kívül nem létezik szakma.
Vannak azok, akik az elsők között kezdtek modern ékszereket készíteni, és máig alkotnak. Nem sorolok most neveket, de ők példák előttem! Vannak, akik nem a "régiek" közül vannak, de nagyot alkotnak újra és újra.
De nem szeretnék velük rivalizálni, kitűnni, mert elsősorban nem ékszerkészítő vagyok, hanem gyöngyfűzés oktató. Ebben teljesedek ki leginkább, ebben érzem magam legjobban. 
Ezért is nem megyek rá arra, hogy versenyekre illő, monumentális ékszereket készítsek, és nem is erőlködök azon, hogy eladjam a mintakészítés során készült ékszereket. 

Visszatérve a kezdő próbálkozásokra...

... bár nem tudom pontosan, mire utalt a kérdező; a mintakészítés során nagyon ritka, hogy elsőre összeáll az új ékszer. Van, amikor sehogysem "akarja" azt, amit elképzeltem. Itt írok erről egy konkrét tervezés alkalmával>>

Arra nagyon kényes vagyok, hogy csak olyan mintát hirdessek meg, ami rendben van, vagyis nem összecsapott, nem követhetetlen, és számomra esztétikus.
Fentebb írtam, hogy reagálok az igényekre, vagyis ha egyszerű egy minta, az nem a próbálkozásaim miatt van, hanem tudatosan hagyom egyszerűre.

Azt elismerem, hogy sokszor kapkodok, lehet, hogy ez tűnik úgy, mintha görcsös lennék, és nem elég alapos.
A természetemből is fakad ez, ha jön egy ötlet, hamar belevetem magam, ugyanakkor hajlamos vagyok halogatni is dolgokat. Addig, amíg nem jön az ihlet, és akkor pikk-pakk megcsinálom!
Az is nehéz, hogy -bár van már segítségem a számlázás, postázás terén- még mindig nagyon sokfelé kell figyelnem.
Az alkotás maga időigényes folyamat, közben előre gondolkodni, kapcsolatban lenni Veletek, emailekre válaszolni, rendeléseket teljesíteni, fotózni, honlapokat, facebook oldalakat kezelni, beszerezni az alapanyagokat, tanulni, fejlődni stb. 
Ez nem panasz, mert nagyon élvezem! Sőt, már ki is gondoltam, hogyan tehermentesíthetném magam még inkább, hogy jobban elmélyülhessek a tanításban és az alkotásban. Hiszen ez a legfontosabb!

Itt Te is felteheted a kérdésed, legkésőbb 2017. április 30-ig!

{jcomments on}