Inspirálódás vagy másolás?

Hol a határ? Hogyan kerülhető el a gyanúsítgatás?

A gyöngyfűzés újabb határterülete, ahol rengeteg elfojtott, máskor kimondott indulat lakozik.

Rengeteg sztori van; amikor valaki kitalál egy új mintát, más lefűzi képről és saját mintájaként árulja.
Máskor a minta készítő kifejezetten kéri, hogy csak magáncélra fűzzenek a mintájából, persze viszontlátja a Meskán a kész ékszert.
Velem az is megesett, hogy az első, ingyenes mintáimat valaki az etsy-n árulja, pénzért... persze a megkérdezésem nélkül.

 

Kezdők esetében teljesen természetes, ha mintából, akár valakinél látott színösszeállítással fűznek!

Valamiből meg kell tanulni a gyöngyfűzés csínját-bínját, nem igaz? A színválasztás is olyan nehéz eleinte, ha valakinél megtetszik egy összeállítás, legalább nem nyúlunk mellé.

Ebben a fázisban az a legjobb, ha publikálásnál megemlítjük a minta készítőjét, vagy a színek ihletőjét. Legjobb egy linket is elhelyezni, ezzel támogatjuk is a mintakészítőt: a google értékeli, ha minél több link mutat valahová! Neked pedig semmibe se kerül.

Kezdőként árusításról szó sincs, így teendő sincs több.

Haladóbbak már gyakran variálnak és árusítanak is; mire érdemes figyelni?

Továbbra is illik a minta készítőt megemlíteni saját blogban vagy oldalon.
Egy eladási oldalon (terméklap a meskán vagy webáruházban) viszont bután néz ki, ha ott van, kinek a mintájából készült - nálam elvétve fordul elő ilyen, azt szoktam jelezni, nem a saját mintám.

Ha ingyenes mintából fűztél, semmi gond; ha fizetősből, akkor érdemes megnézni, engedélyezi-e a minta készítője az ékszer árusítását, vagy csak magáncélra használható fel?

Miért fontos ez?

Én alapból nem tiltom a mintáimból készült ékszerek eladását. Azonban belefutottam már abba, hogy valaki megfűzte egy mintámat, a Meskán pedig fillérekért árulta az ékszert- miközben akkoriban én is árultam ott a saját ékszereimet, például ugyanazt is (más színben), viszont magasabb áron. Ez nyilvánvalóan nem tesz jót.


Ezt például ma "lőttem" a Meskán; első ingyenes mintáim egyike.

Mi akkor az inspiráció?

Azt olvastam egyszer erről, hogy ha meglát valakinél egy piros elefántot, ami megtetszik neki, aztán hazamegy, és varr egy - sárga zsiráfot, akkor ez inspiráció. Ám ha megvarrja ugyanazt a piros elefántot, vagy megvarrja ugyanazt de zöldben, akkor az másolás.

Leginkább akkor igaz ez, ha valaki egy teljesen új dologgal áll elő, ami innovatív: akár alapanyag, akár technika. Gyöngyfűzésben is vannak divatos technikák, új gyöngyfajták, ezek publikusak, nem erre gondolok.

De ha valaki mondjuk elkezdi pl fával vagy fonalakkal kombinálni a gyöngyözést, vagy más extrém alapanyaggal, kidolgoz egy teljesen egyedi eljárást ehhez, sikeres is lesz - aztán valaki ezt leutánozza, az másolás.

Viszont ez inspirálhat engem arra, hogy én is elkezdjek kísérletezni új dolgokkal. Ez mindig a nehezebb út: kitalálni valamit, ami eddig nem volt, hosszasan kísérletezni, próbálgatni, finomítani... 

 

Van véleményed? Oszd meg velünk!

{jcomments on}