Sokan indulnak afféle gyöngybeszerző körútra most, hogy szebb az idő, ébred a természet, és talán az alkotókedvünk is színesebb, új ékszerek irányába hív.

A költői kezdés után lássuk, mire érdemes ügyelni egy ilyen bevásárló körúton!


gyongykucko.hu 

1. Mi a keret?

Szerencsés, akinek nincs limit e téren, többségünk igenis határozza meg, mennyi a maximum, amit erre tud szánni.
Triviálisnak tűnik, mégsem szoktuk ezt leírni, pláne nem teszünk azért, hogy a keretet betartsuk - maximum sápítozunk a végén.

A legegyszerűbb megoldás, ha csak annyi pénzt viszünk, amennyit költeni szeretnénk. Bankkártyát ilyenkor magunkkal vinni nem szabad!

Hátulütője: ha nem így teszel, a végén bűntudatod lesz, mert többet költesz a tervezettnél, ha viszont vásárolnál még de elfogyott a pénzed, akkor ezért érzed rosszul magad.

Lazíthatsz a módszeren, ha belősz egy keretösszeget, és még egy kis ráhagyást... legalább a bűntudat kilőve.

 

2. Tervezz!

A legfontosabb szerintem: csak van elképzelésed, mit szeretnél készíteni a következő időszakban? Legalább színvilág vagy technika legyen meg, majd ehhez írd össze a minimális hozzávalókat.

Fontos, hogy le legyen írva; ez alapján tudsz majd tájékozódni (lsd. következő pont), esetleg rögtön melléírhatod a listának, melyiket hol, mennyiért láttad.

Ha konkrét mintákban gondolkodsz, akkor írd össze azok hozzávalóinak listáját is, nehogy valami kimaradjon!

Ne feledkezz el az apróságokról: tű, cérna/damil, szerelékek (karika, pálca, kapocs, stb.)

 

3. Tájékozódj előre!

A legtöbb gyöngyösboltnak van webshopja, nézz szét a kínálatban, hasonlítsd össze az árakat, írd fel a pontos címeket, tervezd meg az útvonalat! A nyitvatartásról se feledkezz el!

Ez is olyan egyszerűnek tűnik, pedig így derülhet ki, hogy ugyanaz a gyöngyfajta itt drágább, egy másik viszont olcsóbb.

Profik egy táblázatot is készíthetnek, ahol az egységárat is kalkulálhatják; sokszor nem mindegy, 5 gr vagy 4 gr van ugyanazért az összegért?

 

Ha mindezeken túl vagy, már látni fogod, a keretedbe beleférsz-e vagy sem. Kényelmesen tudsz még módosítani, ha kell, átgondolni a lehetőségeidet.

 

+1. Amit ne tegyél!

Ne kezdj el meggondolatlanul vásárolgatni! Minden egyes alapanyagnál, ami megtetszik de nincs a listádon, gondold végig:

  • Ránézve látod magadban, mit készítenél belőle, vagy csak önmagában tetszik?
  • A felhasználásához van-e már mintád, vagy egy adott technikában való jártasságod?
  • Passzol-e a már meglévő gyöngyeidhez típusban, színben? (pl cseh kását vennél, de eddig csak japánt használtál...)

 

Te jártál már ilyen beszerző körúton? Írd meg a tapasztalataidat!{jcomments on}