Vannak sokan, akik számára a gyöngyfűzés egy remek hobbi, ami a kikapcsolódáson túl hordható vagy ajándékozható végeredményt is ad.

Amikor már túl sok, és nincs kinek ajándékozni, akkor jön a gondolat: el kéne adni.

A problémák azonban ezen a ponton kezdődnek...

Addig rendben van, hogy az ismerősi körnél húzol egy határt, családnak még ajándék, tovább már pénzt kérsz érte. De mennyit?

Örülsz, hogy valaki fizet érte, ez nagyon felemelő érzés! De most nem az árképzésről szeretnék írni, bár ha van rá igény, születhet róla egy külön bejegyzés (írd meg a végén hozzászólásba, ha szeretnéd!)

Egy darabig megy az ismerősi körben való eladás, de ez vagy elfogy, vagy elkezdenek tovább ajánlani; ott a félsz, ha szélesebb körben nyitsz, nehogy lebukj egy adóellenőrnél. 

Hogyan csinálhatom akkor legálisan?

Máris a továbbképzésnél tartunk, méghozzá egy igen összetett területen. Indul az adózás, jogi dolgok, pénzügyek és számvitel vonalán való információkeresés, ami kezdő kézművesként egy óriási, megmászhatatlan hegynek bizonyul.

Közben igény van újabb és újabb ékszerekre, hiszen a régieket már mind ismerik. Új gyöngyfajták, új technikák jönnek a piacon, az új mintákról nem is beszélve. Ez is egy folyamatos továbbképzést jelent, figyelni a trendeket, az emberek igényeit - máris a marketingnél tartunk, ami szintén egy összetett dolog. Már az első ponton elakadhatunk: miben vagyok én más, mint az összes többi gyöngyfűző kis hazánkban? E nélkül ugyanis borítékolható az, hogy nem fog menni.

Ezen a ponton van, aki úgy dönt: marad a hobbinál, vagy a feketén árusításnál, amiből jön egy kis mellékes.

Azon kevesek, akik be merik vállalni a folyamatos továbbképzés rögös útját, ráadásul igyekeznek tisztán játszani, nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Emlékszem arra a pontra, amikor azt észleltem: a gyöngyfűzés számomra már -munka. Igaz, olyan munka, amit nagyon szeretek csinálni!

Miért írom le mindezt?

Pusztán azért, mert sokan nem látnak be a kulisszák mögé, bár amit írtam, csupán a jéghegy csúcsa. Mindegyik területről lehetne külön-külön is sokat beszélni.

Szívesen mesélek róla, ha szeretnétek; ez esetben írjatok egy hozzászólást, mi érdekel legjobban ezzel kapcsolatban!

 

 {jcomments on}