Több vállalkozói csoportban vagyok benne, nap mint nap felmerül a kérdés:

Hogyan lehet elindulni, amikor az ember még csak hobbiból készít kézműves tárgyakat, és nem tudja kitermelni egy vállalkozás húsbavágó költségeit?

A leggyakrabban emlegetett "lehetőség" az adószámos magánszemély - mi a baj vele?

Alapvetően ingatlan bérbeadásra találták ki, valamint művészi tevékenység végzésére. A meghatározás nem egyértelmű, ugyanis ha a tevékenység üzletszerű és rendszeres, akkor már valamilyen vállalkozói forma szükséges. A törvény viszont nem magyarázza meg, mit gondol üzletszerűnek és rendszeresnek, ezért aki ijedősebb, nyugodtan gondolja úgy végig, hogy

- azért állítasz elő egy kézműves terméket, mert haszonnal el akarod adni; szerintem ez már üzletszerű gondolkodás
- ha ezt kettőnél többször teszed, netán folyamatosan elérhető vagy facebookon, emailben, telefonon stb. ahol rendelni lehet, akkor az már rendszeresnek számíthat.

Gyakori félreértés, hogy ha valaki elad 2-3 darabot rendszertelenül, akkor ezt kell figyelembe venni; de nem az eladás gyakoriságán van a hangsúly, hanem azon, rendszeresen foglalkozol-e ezzel a tevékenységgel, elérhető-e folyamatosan?

Az én értelmezésemben (ne vagyok jogász, se adószakértő, csak egy NAV-tól félő emberke) ha mondjuk csak karácsonyra készítenék pár cuccot, amit eladok a helyi vásárban, akkor az nem rendszeres. És itt a vége.

Egy esetleges ellenőrzésnél pedig a NAV ellenőre fogja eldönteni, vajon vétettél-e vagy sem; akkor is, ha maga a NAV ablaknál ülő ügyintéző ajánlotta ezt a megoldást.

A másik baj, hogy elég sokat kell adózni utána, ennek járj utána!

Akkor mégis hogy lehet elindulni?

Van a profi verzió: végezz piackutatást, ez alapján találd ki a terméket, végezz számításokat, csinálj üzleti tervet, teszteld a piacon a termékötletedet stb.

Ez valóban hasznos, ha én a mostani tapasztalatommal és tudásommal kezdenék új vállalkozásba, így csinálnám.

De nem hazudok, én sem így kezdtem! 

Van egy álmod? Legyél kitartó és találd meg a hozzá vezető utat!

Egy könyvelő tud abban segíteni, hogy milyen formában tudsz úgy elindulni, hogy minimális legyen a befizetnivalód.
Például ha van főállásod, lehetsz másodállású egyéni vállalkozó.
Vagy ha van a családban vállalkozó, bejelenthet napi 2 órára, ennek járulékai nagyságrendileg 10.000 Ft körül vannak.
Nagyon átmenetileg nem jelent be, de megkéred, hogy az ő nevében számlázhasd azt a pár megrendelést, ami beesik. Ehhez persze neki fel kell vennie a megfelelő tevékenységi köröket, és az ő neve alatt fut a dolog. Azért ezt is csak végső esetben vesd be és rövid időre!

Én annak idején főállású anyaként vágtam bele, a férjemmel Bt-t alapítottunk, így jöttünk ki a legjobban.

Ne kifogásokat keress hanem megoldásokat!

Ha pedig még azt sem tudod elképzelni, hogy a havi 10.000 Ft bejöjjön, akkor inkább ne kezdj bele. Komolyan.

Muszáj minimális számításokat végezned:
- Mennyi a befizetnivalód havonta? Adók, járulékok.
- Mennyit fogsz költeni szerszámokra, alapanyagokra?
- Mennyi lesz a rezsid a műhelyben, internet, telefon stb.
- Mennyi lesz a könyvelő díja?
- Mennyit költesz reklámra havonta?

Ez csak pár alap kérdés, nem megyek bele a fix és változó költségek rejtelmeibe, se az árképzésbe - máris mennyi új terület, amibe bele kell ásnod magad, hogy rentábilis legyél! Hajlandó vagy tanulni, fejlődni ezekben is, nem csupán a szakmádban?

Szóval add össze, ennyit kell megkeresned havonta ahhoz, hogy nullán legyél, és még nem kerestél semmit. A tervezett jövedelmed még add hozzá, plusz maradjon profit is, amiből szükség esetén fejleszteni tudsz, új számítógépet, nyomtatót, gépet stb. venni.

Ha papíron az jön ki, hogy nem jön ki, akkor vagy feladod, vagy kitalálod, hogyan fogod mégis elérni, amit szeretnél.
Kitartás és elszántság, emlékszel?

Ha a vállalkozásod a gyereked lenne

Talán ez a hasonlat sikerül közelebb hozni, hogy gondolkozom én a vállalkozásról.

A gyerkőcöd beíratod az általános iskolába, elsős lesz. Még nem tudod, mi rejlik benne, mire viheti majd, de reménykedsz, hogy eljut a felsőoktatásig, talán azt is elképzeled, milyen területen fog végezni.

Ekkor még választhatsz egy iskolát, egy tanítónénit - de a többi feltétel már adott: az épület, az igazgató, a tanterv stb.
Menet közben csomó változás jön: új tanárt kap, új tantárgyak jönnek, átépítik az épületet, ezekre nincs ráhatásod.
Rugalmasan alkalmazkodnod kell a külső változásokhoz, átsegítened a gyereked mindezeken.
Én így gondolok a jogszabályokra, adózási kötelezettségekre. Hiába tudnék jobban fejlődni, ha ez itt nem így lenne, ha ott kevesebbet kéne befizetni, mekkora hülyeség, hogy... lehet zúgolódni, de ez van, ebben kell érvényesülni.

Aztán a gyerekről kiderül, nincs érzéke valamihez - újratervezés. Elengeded az álmod ebben a formában, és a valósághoz igazítod. Alkalmazkodsz ismét és kihozod belőle a legtöbbet.

Mi van, ha a "gyerekről" kiderül, totál alkalmatlan bármire is?

Nos, ebben az esetben azt kell mondjam: a vállalkozásod NEM A GYEREKED, itt vége a hasonlatnak.

Van olyan, hogy nincs értelme folytatni, el kell engedni, és ha még mindig vállalkozni szeretnél, teljesen új alapokról kell újrakezdened, felhasználva a megszerzett tapasztalatokat.

 

Szóval tájékozódj alaposan, tervezz körültekintően, legyél hajlandó fejlődni és tanulni, és maradj rugalmas, ha változtatni kell. Mindehhez hatalmas adag elszántság és kitartás kell, no és persze idő, míg beérik a sok munka gyümölcse.