Előző írásomban lerántom a leplet arról a meggyőződésről, miszerint mindenre van idő, csak akarni kell.

Itt olvashatod el, ha szeretnél felszabadulni a nyomás alól, miszerint ha valamire nincs időd, az a te hibád.

Most továbbmegyünk, egy lehetséges megoldást szeretnék megmutatni neked!


Tedd fontossá a saját boldogságod!

 

Azért, hogy lásd: nem vagyok tökéletes, elárulom, hogy az elmúlt heteimet meghatározta nem csupán az iskolakezdés három gyerekkel, de az egyik közülük összeszedett egy csinos fekvőgipszet is, ami természetesen borított minden tervezést és elképzelést.

Bizony én is kiborultam olykor, és mindennél élesebben jött elő a kérdés, amit az előző cikkben feszegettem:

 

Mi a sürgős és mi a fontos? Adott helyzetben mi legyen a prioritás?

A kórházi napok alatt természetesen félretettem minden egyebet, nem kínoztam magam azon, hogy készételeken élnek odahaza, vagy nincs kiporszívózva és felmosva. Egyértelmű volt a fontosság, és hogy mi (ki) kapja az elsőbbséget. 
Aztán hazaérve az ember fejére borul minden egyszerre, amit addig félretett - ismerős?

 

Egyik lehetőség a tűzoltás, vagyis minden területtel próbálunk egy picit haladni. Miért nem jó ez?

Ha az időnk egy átlagos méretű torta, és felvágjuk 100 szeletre, akkor senki nem lakik jól vele, élvezni sem lehet.
Csalódás lesz.

Igazából semmivel sem végzel teljesen, így tovább görgetődik a lelkiismeretfurdalás, és az érzés, hogy mennyi mindennel kéne foglalkozni.

Ehelyett jobb egy dolgot elkezdeni és be is fejezni, végigvinni teljesen.
Jobb egyszerre becsomagolni az összes könyvet és füzetet, mintsem megcsinálni párat, majd másnap újra elővenni. Jobb bevásárolni egy hétre előre, átgondolt menütervvel, mint naponként rohangálni a boltba.
Mert így egy dolog pipa, készen van, jöhet a következő, nem nyomaszt többé!

 

Tehát a kérdés: mivel kezdd?

Prioritás, vagyis elsőbbség. Talán ez a kulcs: hozz tudatos döntéseket az idődről (is), ne hagyd, hogy csak sodorjon az ár!

Nagy vonalakban azt tanácsolnám, hogy minden évnek legyen egy fő célja, valami nagy dolog. Egy házfelújítás, egy nyelvvizsga, egy új hobbi megtanulása. Amivel elmondhatod év végén, hogy elértél valamit. Ez legyen kellően motiváló, hogy tényleg ne akarj lemondani róla, és más dolgokat tudj alárendelni ennek.
Aztán ezt lebonthatod kisebb falatokra, melyik hónapban meddig szeretnél eljutni. 

 

Nem kell szigorú terv, amit aztán körömszakadtáig követsz. Nem újabb terhet veszel a nyakadba, hanem lehetőséget arra, hogy nemet mondj, ha döntéshelyzetbe kerülsz.

A döntéshelyzet sokszor észrevehetetlen ám! Ráadásul gyakran magadnak kell, hogy nemet mondj. Mert vasalni kéne már. Vagy mást. Ami igazából várhat kicsit, nem?

Persze ha közben kiderül, te úgy érzed jól magad, hogy minden tipp-topp, vagy az unokáért/gyerekért szívesen áldozod fel az idődet, hiszen nem is áldozat, akkor sincs semmi gond - csak kiderült, mi az igazán fontos számodra. Csak legyen ez is tudatos, hogy később ne bánkódj, hogy nem volt időd másra is, hiszen ez a te felelős döntésed volt.


ma az örömöt választom

 

Még egy fontos dolog a prioritásokról: nem lesz kőbe vésve!

Mindig az adott pillanatban kell döntened. Épp akkor, a helyzetet felismerve választasz. De válassz tudatosan, jó? Ne azért, mert valakinek az a vélt vagy valós elvárása veled szemben. Magadra figyelj, a saját érzéseidre.

Mert belőled is csak egy van.