Időt szakítani egy hobbira nem könnyű feladat; ezért segítségül hívtam Cilit, aki a kreatív időtervezés szakértője, adjon néhány tanácsot!

Kezdhetném azzal, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. De sokszor mégis az a legnehezebb, hogy időt találjuk arra, amit igazán szeretünk csinálni, arra, ami kikapcsol és feltölt. A sok "muszáj elvégezni" feladaton túl mégis hogyan találj időt a kedvenc hobbidra, a gyöngyfűzésre?

Ebben próbálok most neked segíteni 7 egyszerű ötlettel!

 

  1. Legyen a rutinod része! Gondold végig, hogy nem-e kaphatna helyet a reggeli, a napközben elvégzett vagy az esti rutinjaid között a gyöngyfűzés! Például reggeli után 20 perc, amikor csak a hobbiddal foglalkozol és máris jól indul a napod. Vagy ha a gyereked még alszik délután, akkora is bevezetheted, hogy te is kikapcsolsz egy kicsit és elmerülsz a gyöngyök világában. Lehet, hogy az esti lenyugodásodat segíti, ha egy kicsit mindentől eltávolodsz és csak a gyöngyökre figyelsz. Nem lenne jó, minden nap egy kicsit ezzel is foglalkozni?

  2. Hirdess magadnak szakkört! Emlékszem régen nem volt kérdés, hogy elmegyek-e délután rajzórára vagy sem. Minden héten fix időpontban ott voltam és abban az időben csak a rajzolással foglalkoztam. Ha hétről hétre csak tolódik a legújabb minta elkészítése, akkor nincs más hátra, mint hogy határozz meg magadnak egy fix időpontot, amikor neked bizony "gyöngyfűzés órád" van. Persze légy körültekintő az időpont kiválasztásában, próbáld olyankorra időzíteni, amikor nagy valószínűséggel nem szokott elhalaszthatatlan feladat beesni. És ha már meghatároztad az időpontot, akkor kezeld szigorúan, mintha több ezer forintot fizettél volna érte, csak hogy ott lehess. Tudd, hogy mettől meddig tart az "óra", iktass ki minden zavaró körülményt és élvezd, hogy végre azzal foglalkozhatsz, amivel szeretsz!

  3. Légy csapatjátékos! Ha nehezedre esik, hogy egyedül ülj le gyöngyöt fűzni, mert te jobban szeretsz társaságban kézműveskedni, akkor keress magadnak partnereket hozzá! A recept ugyanaz, heti egyszer (vagy többször) fix időpontban összejönni és együtt alkotni. Hogyha a távolság ezt nem teszik lehetővé, hát próbáljatok meg Skype-on vagy Facebookon összeköttetést teremteni! Ha pedig maga a szervezés okoz nehézséget, akkor részt tudtok venni Kriszta valamelyik workshopján is és máris egy közösség tagjai lehettek!  4. Légy felkészült! Sokszor az előkészületek veszik el a legtöbb időt, ezért érdemes pár leleményes megoldáshoz folyamodni, hogy amikor egy kis időd van, rögtön neki tudj állni gyöngyöt fűzni. Tartsd a kellékeket egy helyen és rendezetten. Válaszd ki előre a mintát, vagy ha már ez megvan, akkor legyen kinyomtatva vagy könnyen elérhető helyre mentve, hogy ne tölts időt a keresgéléssel. Nézd meg, hogy megvan-e hozzá a megfelelő színű, formájú gyöngy és a többi eszköz is. (Nincs is rosszabb annál, mint amikor menet közben derül ki, hogy ez meg ez hiányzik!) Ha nem tudtad befejezni a mintát, akkor pontosan jelöld magadnak, hogy hol tartasz, így nem okoz majd gondot folytatni, ha legközelebb időd lesz rá.

  5. Motiváld magad! Néha nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy nincs időd, hanem, hogy fáradtnak érzed magad, nincs kedved belekezdeni stb. Ilyenkor jól jön egy kis motiváció! És mi lehetne jobb motiváló erő, mint hogyha elkészülsz a jelenlegi mintáddal, akkor vehetsz magadnak még egyet vagy megkaphatod végre a kinézett gyöngyfűzős videót. Ezzel az apró trükkel azt is el tudod kerülni, hogy felhalmozd magadnak a sok mintát és gyöngyöt és arra várjanak, hogy mikor lesz belőlük elkészült alkotás.

  6. Használd ki a holtidőket! Nézz egy kicsit más szemszögből azokra az időszakokra, amikor éppen nem csinálsz semmit, csak várakozol. Tudom, a gyöngyfűzést nem lehet csak úgy elővenni sorban állás közben. No de mi van a kedvenc sorozatod közben lévő hosszú reklámokkal? 10 perc már igencsak elég, hogy egy kicsit belemerülj a gyöngyök világába, nem is beszélve sokszor 10 percről. Gondold végig, hogy melyek azok az időszakok, amikor holtidő van és tervezz be egy kis gyöngyfűzést ezekre a periódusokra.  7. Ne ijedj meg egy kis spontaneitástól! A mai elfoglalt világunkban a legtöbb dologra csak akkor van időnk, ha betervezzük magunknak. Én is egy olyan tervező rendszerrel foglalkozom, amit könnyedén a magad igényeire tudsz formálni és segít neked megszervezni az ezernyi feladatodat, ami körülvesz. Mégis, pont emiatt a szervezettség miatt jó érzés néha egy kicsit spontánnak lenni. Felismerni az érzést, hogy "hú de jó lenne, most alkotni egy kicsit". Csak rápillantasz a terveződre és ha látod, hogy semmi olyan feladatod nincsen, ami miatt összedőlne a világ, ha nem végzed el, akkor már veheted is elő a gyöngyeidet. Nyugodt szívvel, lelkesedéssel, alkotni vágyással!

Remélem, tudtam segíteni, hogy egy kicsit más szemszögből nézz a rendelkezésedre álló idődre és most már nem okoz gondot, hogy a gyöngyfűzés rendszeresen jelen legyen az életben! Írd majd meg a tapasztalataidat, hogy neked melyik megoldás válik be a legjobban!

Jó alkotást kívánok! Cili - zezil - kreatív idő tervezés

Kíváncsi vagy, én hogy használom a Bullet Journalomat a vállalkozásban, 3 gyerek mellett? Olvasd el itt!