Olyan egyszerű -vagy nem?

2016. végén döbbenetes erővel hasított belém a felismerés, mennyi mindenben szükséges nézőpontot váltanom.

Tarts velem, lehet, hogy a Te életed is új vágányra kerül! És hogy mi köze ennek a gyöngyfűzéshez? A végére ez is kiderül majd!

Hol is kezdjem?

Már úgy csináljuk végig az általános iskolát is, hogy mindig a gyengeségeinkre figyelünk. Humán tárgyakból jó vagy? Oké, pipa, akkor gyerünk ráhajtani a matekra, nehogy már az kettes legyen csak... A dolgozatok is a hibákra derítenek fényt, mi az, ami nem megy. 

Aztán felnőve is megtartjuk ezt a szemléletmódot: ami megy, az rendben van, dolgozzunk azon, ami nem megy!

Például évek óta kínlódok a háztartásunk rendben tartásán. Bevallom, nem hoztam otthonról rendszert, mindig csak azt csináltam meg, amit anyukám kiadott utasításként aznapra.
Amikor kicsik voltak a gyerekek, folyamatos időhiánnyal küzdöttem.
Aztán találtam módszereket, mindegyiktől vártam a csodát - számos táblázatom és tervem van, mikor mit kell elvégezni, hogy rend és tisztaság legyen itthon (pl flylady).

De nem működik semmi, azaz de, csak... erről picit később.

Aztán itt van az adventünk. Millió tervem és elképzelésem van, hogyan készülődjünk az ünnepekre, hogy mindenre jusson idő, figyelem, mégse kapkodjunk, és lehetőleg meg se őrüljünk, mire eljön a várva várt nap.

Mégis mindig minden borul, a legkörültekintőbb tervezések ellenére. Soha nem úgy lesz, mint elképzeltem.

Ez volt az a pont, ahol belém akadt egy gondolat egy könyvből (ami egyébként teljesen más témáról szólt).

A gondolat csak annyi, hogy mindenki akkor teljesít a legjobban, ha neki megfelelő munkát végez.

Nem egetrengető, ugye? Nekem mégis felforgatta a gondolkodásomat.

Rájöttem ugyanis, hogy az elképzeléseim különálló "mozgóképként" élnek bennem. Például az, hogy az otthonunk mindig rendezett és vállalható tisztaságú, bármikor bárki betoppanhat váratlanul, nem jövök zavarba. Helyette gyűlik a sok teendő, és hirtelen felindulásból 2-3 óra alatt végigtakarítom a házat.
Vagy az idilli kép, ahogy adventben este forrócsokizunk és nevetgélünk. Helyette valaki mindig megsértődik és vitatkozni kezd. Vagy időnk sincs rá, hogy mind az öten leüljünk egy fél órára.

Csináld azt, amiben jó vagy!

Rájöttem, hogy el kell engedni ezeket a "mozgóképeket", mert ezek valamilyen külső elvárásból, esetleg valamilyen romantikus elképzelés alapján vannak bennünk. Lehet, hogy édesanyám megjegyzései miatt érzem úgy, hogy mindig csilli-villinek kell lenni itthon. Lehet, hogy a facebook kirakat-világa indukálja azt, hogy idillinek képzeljük az adventet.

Miközben a valóság az, hogy tökéletes élet NINCS!

Ugyanakkor, ha arra fókuszálok, ami jól működik, egyáltalán működik, akkor azt erősítve kevesebb lesz a frusztráltság. Az eddig görgetett két témára visszatérve: én bizony nem vagyok kitartó, sohase voltam. Állítólag a kreatív emberek jellemzője, hogy van egyfajta hektikusság az életükben. 
Nekem van; ha nincs ihletem, indíttatásom valamire, a végtelenségig halogatom; ám ha megjön a lendület, töredék idő alatt, lelkesen csinálom végig. És mostantól elfogadom, hogy én ez vagyok, ilyen vagyok.

Az adventi elképzeléseimet is átgondoltam. Nálunk remekül működnek a spontán beszélgetések, balgaság volt részemről keretek közé szorítani ezt. Miután erre rájöttem, teljesen felszabadultam!

Ha elindultak benned gondolatok, érzések, hagyd őket végigfutni; a saját utadat Neked kell megtalálni, és ehhez idő kell. 

Mi köze ennek a gyöngyfűzéshez?

Eddig a munkámban is igyekeztem keretek közé szorítani magam. Éreztem én, hogy ez csak ideig-óráig fog menni, aztán úgyis felrúgom a saját magam szabta korlátokat; mégis megpróbáltam újra és újra.

Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól összevissza csapongok majd. Inkább azt az önismeretet, hogy vannak dolgok, amiket nem szeretek csinálni - és ahelyett, hogy ezeket erőltetném, inkább arra fókuszálok, amit szeretek, és amiben a legjobb vagyok.

Ismered a KonMari módszert? (keress rá a google-ban!) Ez is nemrég talált rám; számomra itt is a nézőpontváltás a legfontosabb: ne azt dobd ki, ami már nem kell, hanem azt tartsd meg, ami örömet okoz!

Vagyis itt se a negatív előjelre fókuszálj, hanem arra, ami valami pluszt visz az életedbe. 

Ha Számodra a gyöngyfűzés hobbi: keresd az örömödet benne, ne a kudarcokra összpontosíts! 

Ha komolyabban foglalkozol a gyöngyfűzéssel: keresd meg azt, amiben a legjobb vagy, és abban teljesedj ki!

Indítottam egy kihívást, van kedved csatlakozni?

Nincs tét, csak nyerhetsz!

Havonta egy témát adok meg, ehhez szabadon kapcsolódva kell egyvalamit alkotni, amiben gyöngy van. A saját fejlődésedért, a közösségért, az inspirálódásért találtam ezt ki.

Csatlakozz a januári kihíváshoz itt!

{jcomments on}