A befoglalási módok közül most a peyote technikát járjuk körbe kissé.

A peyote befoglalás nem túlságosan nehéz, ám aprólékos munkát kíván. Szinte bármilyen formát befoglalhatunk vele, de kezdők inkább a kerek vagy ovális alakzatokkal kezdjék.

Milyen fűzőszálat használj?

Delicához cérnát szoktam javasolni, kásához megpróbálhatod a damilt is. Kicsit másként viselkednek, elképzelhető, hogy úgy tűnik majd, épp jó lesz a kezdő szemszám, aztán mégis bő vagy épp szűk lesz a gyűrű... ki kell tapasztalni.

Alapvető szabály, hogy mindig páros szemszámmal kezdünk, annyi gyönggyel -lehet delica vagy kása egyaránt-, ami kényelmesen, nem túl szorosan és nem is bőven körbeéri a követ, ásványt, vagy rivolit.

Rivoli esetében könnyű a dolgunk, amennyiben 11-es delicát használunk, mert a kezdő szemszámok adottak:

  • 12mm rivolihoz 30-32 kezdő delica kell
  • 14mm rivolihoz 36 delica
  • 16mm rivolihoz 40-42 szem

Az, hogy 30 vagy 32 (40 vagy 42), adódhat a delica bevonatától, illetve a fűzés szorosságától. Ki kell próbálni!

Amikor megvan a körülbelüli hossz, körré formáljuk a delica-sort, ezt lehet csomózással, de lehet úgy is, hogy egyszerűen hátulról újra átfűzünk pár szem gyöngyön, majd peyote alapfűzéssel kezdünk dolgozni.

Ha megvan az első kör, addig kell magasítani a gyűrűt, amíg tart a befoglalni kívánt dolog vastagsága. Rivoli esetén egy kört fűzünk (=3 sor delica), egy testesebb ásványnál ez lehet 4-5 sornyi delica is. Utána elkezdjük szűkíteni, 15-ös kására váltva, 1-2 sort biztosan érdemes fűzni és jól meghúzni, hogy szoros legyen.

Nekem ez volt életem első befoglalása; egy hajcsat tükörszerű díszét szedtem le e célból!

Mi a teendő, ha mégis túl kicsi lett, vagy épp túl bő?

Sajnos újra kell kezdeni, kettővel kevesebb vagy több kezdő szemszámmal.

Egy tipp: kezdheted úgy is, hogy nem formálsz gyűrűt a kezdő gyöngysorból, hanem sima lapos peyote fűzésként kezded el, és így ellenőrzöd, hogy jó-e; a kezdőszálra még utólag vehetsz fel plusz gyöngyöt, vagy ellenkezőleg: húzhatsz le róla, mielőtt körré zárod:

Ezeket olvastad már?

****************************************************

Ha van kérdésed, írd meg itt és válaszolok!