Több ékszerkészítési technikánál szükséges a ragasztás.

Vajon mihez milyen ragasztót érdemes használni?

Gyöngyhímzés

Gyöngyhímzésnél a legtöbb esetben a filcre ragasztott ásványt félig be is foglaljuk, így én eleinte sima ragasztópisztolyt használtam. A befoglalás ugyanis megtartja, a ragasztás inkább csak arra kell, hogy ne csúszkáljon el, amíg a befoglalását elvégezzük.

Ma már ehhez is ékszerragasztót veszek, lsd lentebb.

 

Sújtás ékszer

Igyekszem olyan ásványt használni, aminek furata is van, hiszen itt nem készítünk befoglalást. Így a ragasztáson kívül a furaton átvarrt cérna is tartja az ásványt.

Ha mégis furat nélküli ásványt, vagy épp rivolit szeretnénk sújtással befoglalni, akkor már megbízható ragasztóra lesz szükségünk. Ugyanez igaz a sújtásos ékszer hátoldalánál is, amikor eltakarjuk egy ragasztott lappal a szálvégeket.

Én ehhez jelenleg a Rayher cég ékszerragasztóját használom, meg vagyok vele elégedve.

Fém alapra való ragasztás

Egyszerű, bárki száméra elérhető, ha vesz egy fém alapot, és ráragaszt valamit. Divatosak az üveglencsés ékszerek, speciális peremes foglalatba egy illeszkedő textil vagy papírlap kerül, erre egy domború üveglencse. De kaphatóak kimondottan rivolikhoz való ragasztható alapok is, így könnyedén készíthetünk swarovski ékszereket, fűzés nélkül.

Ezekhez is elsősorban a Rayher ékszerragasztót ajánlom, de ha még biztosabbra akarsz menni, akkor az E-6000 nevű, ipari erősségű ragasztót ajánlom.

Ha nem szeretnél ennyit költeni rá, keress barkácsboltban kétkomponensű ragasztót!