A gyöngyhímzés, a sújtás ékszerhez hasonlóan, szabadon alakítható technika. Nincsenek kőbe vésett szabályok, bár nyilván ennek a technikának is megvannak a korlátai.

Lássuk, nagy vonalakban, miről is szól a gyöngyhímzés?

A gyöngyhímzést egy megfelelő méretű filcdarabra készítjük. Mielőtt nekifogunk, érdemes egy papírlapon megtervezni a látványt, nagy vonalakban eltervezni a kövek, főbb vonalak helyét.

Majd ez alapján felrajzoljuk a filcre ezeket a főbb vonalakat, felragasztjuk a köveket, majd ezek befoglalásával kezdjük.

Először körbevarrjuk a követ szorosan, majd leginkább peyote technikával elkezdjük fölfelé haladva, egyre szűkítve kialakítani azt a gyűrűt, ami biztosan a helyén tartja majd a követ.

Ezután kivarrjuk a főbb vonalakt, végül kitöltjük a köztes helyeket.

Ügyelni kell a szimmetriára!

Érdemes két szállal dolgozni, a két oldalon külön külön, felváltva megcsinálni egy-egy részt, így a legkönnyebb követni, épp hol tartunk!

Fontos, hogy szorosan dolgozzunk!

Akkor lesz szép a munka, ha nagyon vigyázunk: a filc sehol se látsszon ki! Úgy kell igazítani a gyöngyöket, ha kell, a legapróbb 15-ös kásákkal kitöltve a helyeket, hogy sehol ne maradjon hézag!

A munka végeztével egy bőrdarabot illesztünk a hátoldalra oly módon, hogy gyönggyel körbevarrjuk a széleket, összevarrva a filc és a bőr széleket. Ez pontos körbevágást kíván, méghozzá közben nem szabad elvágni az alul futó cérnadarabokat sem.

Összességében végig nagyon figyelni kell, türelmesen és nagy pontossággal kell öltögetni a szép végeredményhez.

 

Tanuld meg a gyöngyhímzés technikát videóim segítségével!


Gyöngyhímzés technika és egy konkrét sújtás medál elkészítése lépésről lépésre, kattints a részletekért >>