A sújtászsinórral készülő ékszerek egyre népszerűbbek mostanság, pedig a hagyományos gyöngyfűzéstől igen távol esik a technikája.

Mit kell tudni erről a módszerről? Bepillanthatsz néhány mozzanatba!

A képen egy félkész medált láthatsz, remélhetőleg jövő héten befejezem és megmutathatom.

Hogyan készül a sújtás ékszer?

A középpontban legtöbbször egy ásvány, rivoli vagy nagyobb kő található, mely kaboson formájú, vagy egyik fele teljesen lapos. Ha gyöngyhímzéssel már foglalkoztál, akkor tudod, milyen kell ehhez.

Ezt a követ vagy kagylót ráragasztjuk egy filcdarabra, jó, ha van furata, mert akkor oda is tudjuk varrni. Ezután először egy sújtászsinórral körbevarrjuk, ehhez illesztjük a második, esetenként harmadik, többedik sújtászsinórt.

A sújtászsinór végeit egyesével kanyarítjuk ezután, közbefogva -varrva- egy-egy nagyobb gyöngyöt, a végeit pedig a munka alá igazítjuk, odavarrjuk a filchez. Előre kell gondolkodni, milyen hosszú zsinórra lesz szükségünk, merre fogjuk hajlítani, igazítani a mintát, mert ha túl rövid, akkor nincs mit tenni.

Nagyobb munkáknál, mint itt is, több részletben készítjük el az elemeket, amiket majd a végén egymáshoz varrunk. Pontos tervezés előzi meg ezeket, mert az utólagos javítás nagyon nehéz, néha a sújtászsinór véglegesen károsodik közben, csúnya lesz.

További nehézség, hogy legtöbbször nem látjuk, hová szúrunk a tűvel, csupán érezni lehet/kell. Ha nem találjuk el a zsinór közepén a vájatot, hamar kihúzódik a szál, bolyhosodik. Ha túl szorosan dolgozunk, vagy túl lazán, hullámosodni fog, nem lesz egyenletes.

No nem elriasztani akarlak, csupán a magam tapasztalatait összegzem :) Ugyanakkor élvezetes, hogy nincs kötött minta, szabadon alakítható és formálható minden, jellegzetes kacskaringós-íves formákat lehet létrehozni, amiket én nagyon kedvelek!