A 15-ös kása jelenleg a legkisebb gyöngyméretet jelzi.

Jogos hát a kérdés, vajon hányszor lehet rajta átfűzni? Ha a mintában 2x-3x kell, nem fog széttörni?

Lássuk hát.

A kérdés megválaszolása több dologtól függ.

1. Milyen gyártású 15-ös kása?

Hiába azonos a számozás, a cseh 15-ös kása kisebb, mint a japán 15-ös. A cseh akkorka, mint egy mákszem!

Lehet némi eltérés a Toho és a Miyuki kása között is, bár nem akkora, mint a cseh-japán esetében. Nekem eddig több bajom volt a Miyuki 15-ös kásákkal, könnyebben törtek, nem voltak olyan egyenletesek, mint a Toho.

Ebből adódóan a cseh kása kevesebbet bír, érthető. Én még sosem dolgoztam cseh 15-össel, azonban a Toho 15-ös kása legtöbbször bírja a háromszori átfűzést is, ami persze függ még a többi tényezőtől is.

2. Mekkora tűvel fűzöl?

Én legtöbbször a Regal 12-es méretű tűjét használom, ezzel nem szokott gondot jelenteni a 15-ös kása sem. 

Létezik ennél vékonyabb tű is, minél nagyobb a szám, annál vékonyabb a tű (pl a 10-es tű vastagabb, mint a 12-es). Viszont ebbe nehezebb lesz befűzni, vagy válassz hozzá vékonyabb damilt!

Bővebben a különböző gyöngyfűző tűkről >>

3. Milyen fűzőszálat használsz?

A cérnákkal nem szokott gondom lenni, damilból pedig figyelni kell annak vastagságára. 0,18-as damillal fűzök, ez kellően vékony ahhoz, hogy átférjen akár 3x is a Toho 15-ös kásán, 12-es tűvel :)

A damiloknál minél kisebb a szám, annál vékonyabb a damil; a 0,3-as damil nagyon vastag, a 0,16-os pedig vékonynak számít. 

4. Egyéb apróságok

  • Amennyiben csomóztál 15-ös kása mellett, számíts rá, hogy emiatt nem fogsz tudni többször átfűzni rajta!
  • Milyen bevonatú a 15-ös kása? Az alap színek (fehér, fekete stb) többet bírnak, ha extra bevonattal látták el (pl metál), lehet, hogy picit kisebbedett a furat emiatt!
  • Próbáld ki! Vannak fajták, színek, amikkel nagyon nehéz dolgozni, megakad, nem egyforma, könnyen törik. Jegyezd fel ezeket és kerüld el, ha lehet!

 

Ha tudtam segíteni, oszd meg másokkal is! Köszönöm.