Interjú-sorozatot indítok olyan gyöngyfűzőkkel, akik nincsenek "rivaldafényben", mégis érdemes megismerkedni velük!

Elsőként bemutatkozik Járai Ildi, alias: "Sviro"

 

Kérlek, mutatkozz be röviden! (Mivel foglalkozol egyébként, család, és amit fontosnak tartasz)

Járai Ildinek hívnak. Érden lakom a férjemmel és Taksonyban dolgozom kontrollerként. Kis családunk harmadik tagja Nelson, egy igazi munkamániás németjuhász kutyus, akit 7 éve fogadtunk örökbe.

Mióta foglalkozol gyöngyfűzéssel, hogyan kezdted, mi fogott meg benne leginkább?

2008-ban ismerkedtem meg a gyöngyfűzéssel egy érdi gyöngyösbolt jóvoltából (Ildinek azóta is hálás vagyok). Itt tanultam meg az alaptechnikákat, majd ahogy fokozatosan nyílt ennek a világnak a kapuja, jutottam el egyre több tanfolyamra és ismerkedtem meg egyre több technikával. A gyöngyfűzésben az a jó, hogy varázslatos ékszereket készíthetünk olyan színvilágban, amilyenhez éppen kedvünk van. Míg nem láttam gyöngyfűzött ékszert, szinte semmilyen ékszerem nem volt. Azóta már nem kicsi a „készlet”, de még így is van olyan reggel, amikor úgy érzem, az aznapi felsőmhöz pontosan illő ékszer még nincs J

Melyik a kedvenc technikád és miért?

Nehéz kérdés. Mindig más, hullámzó. Hol a peyote, hol a horgolás, hol a gyöngyhímzés. Hangulat és inspiráció függő. Az egyik könnyű technika, mégis látványos alkotások születhetnek (gondolok például a peyote háromszögre), a másiknál a technika nehézségét kell leküzdeni és ez a kihívás okoz örömet (nekem ilyen pl. a sujtás).

 

Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

Mi a siker? Nem indultam versenyeken, nem zsűriztettem még ékszert. De büszkeséggel tölt el, mikor egy olyan ismerős kér tőlem ékszert, aki egyébként nagyon nem hord ilyesmit, de meglátott nálam valamit és az rabul ejtette a szívét. Vagy említhetném az első meskás eladásom, ami szintén mérföldkő volt az alkotó életemben.

Mi volt eddig a legnagyobb kudarcod?

Voltak ugyan pofonok (gyöngyös körökben kinek nem?), de nem minősíteném egyiket sem kudarcnak.

Van-e valami meghatározó trend, amit mostanság megfigyeltél?

Azt látom, hogy a gyöngy ipar olyan gyors ütemben rukkol elő újdonságokkal, hogy azokat követni nagy kihívás. Rengeteg az új gyöngy típus, így aztán egyre több az új minta. Ráadásul a minták egyre többféle gyöngyöt igényelnek, kisebb vagyonokat lehet erre áldozni. Eleinte próbáltam lépést tartani, de feladtam és inkább a régi, „elfeledettnek” vélt mintákat veszem elő újra.

Ha nem gyöngyékszereket készítenél, milyen kézműves irányzat vonzana legjobban?

Amikor gimi utolsó évében pályaválasztási tanácsadáson vettem részt, valamennyi tesztem azt mutatta (az illetékesek szerint), hogy számomra az iparművészeti főiskola a legoptimálisabb választás. Kinevettem őket, mondván, még rajzolni sem tudok. Most visszagondolva, talán mégis igazuk volt. Ha az elkövetkező években lesz elég bátorságom, akkor belekóstolok majd a virágkötészetbe és igyekszem mélyebben elmerülni a tortadíszítés világában. Ezek vonzanak leginkább.

Szerinted mi lesz a gyöngyfűzés jövője, mondjuk 5 év múlva?

Azt hiszem, a gyöngyfűzés most éli virágkorát. Bárki számára elérhető, tanulható, az alapanyag sok helyen beszerezhető (legalábbis Magyarországon és a főváros közelében). Hogy ez a virágkor kitart-e még 5 évig, nem tudhatom. Ellenben előbb-utóbb ez a divat is megadja magát a hétköznapoknak és jön helyette majd más. Csak azok maradnak, akik képesek minőségi ékszereket szívből alkotni. Vagy nagyon naív lennék?

Ildi elérhetőségei:

http://sviroalkotasai.blogspot.hu/

 

 

http://www.facebook.com/SviroAlkotasai

{jcomments on}