Ebben az írásban beismerem néhány korábbi hibámat abban a reményben, hogy Te már nem követed el ezeket, és könnyebb lesz ajándékot találnod egy kreatív, kézműveskedni szerető ember számára!

 

Én magam ovis korom óta alkotok, rengeteg kézműves technikát kipróbáltam, és régebben azt feltételeztem, hogy ez a szenvedély könnyedén másra is átragasztható. Hogy mindenkiben ott szunnyad a vágy, hogy alkosson - legfeljebb nem találta még meg a számára tökéletes technikát vagy stílust.

Ha Te érdeklődsz a gyöngyfűzés iránt, feltételezem, a Te fejedben is forgott már hasonló gondolat; főleg, mert még mindig találkozom azzal a felfogással is: olyat adj ajándékba, aminek te magad is örülnél! Te pedig kreatív ember lévén...

Emlékszem az egyik legnagyobb tévedésemre ezzel kapcsolatban: még gimnazista voltam, és kisiskolás unokahúgomnak szövőkeretet vettem karácsonyra. 
Szerintem SOHA nem használta!
Én azt gondoltam naivan, hogy bár sosem láttam még kézműveskedni, de majd most megszereti :) Hatalmasat tévedtem. 

Szóval az egyik tanácsom, és ez még nem a címben ígért téma: ha te magad kreatív, alkotni szerető ember vagy, próbálj néha ettől elvonatkoztatni, és a másik személy ismeretében keress neki ajándékot! Ha ő nem ilyen típus, hanem tök másért rajong, hát lépj túl a saját elhivatottságodon és azt add neki, aminek valóban örülni fog!

 

 

Azonban vegyük azt az esetet, amikor akinek ajándékot keresel, bizony szívesen fest/köt/horgol/fűz/dekupázsol stb. 
Hogyan tudod igazán maradandó élménnyel meglepni?

Mindenki szeretne olyan ajándékot adni, ami valódi örömöt okoz, és nem a kukában végzi, igaz?
Azt javaslom, először is gondolj arra a személyre, aki szerintem kreatív, és válaszolj vele kapcsolatban az alábbi kérdésekre:

 • Először is vedd figyelembe az érdeklődését: éppen milyen technikával ismerkedik vagy érdeklődik? Nem árt megfigyelned, hol tart vele: épp csak kezdő még, vagy már elmélyedt benne és haladóbb szinten van?

 • Szeret-e új dolgokat is kipróbálni, vagy egyetlen téma köti le a figyelmét?

 • Mennyi ideje van a hobbijára, otthon nagy ritkán tudja elővenni, vagy néha el tud szakadni otthonról, és akár egy tanfolyam is beleférhet? Esetleg Te tudsz neki segíteni abban is, hogy időt szakítson a kikapcsolódásra? 

Mire gondolok?

Kiskoromban szerettem festeni is, így amikor a gyerkőceim kicsik voltak, a férjem meglepett egy olyan olajfestménnyel, ami elő volt rajzolva, ám a színeket nekem kellett kikeverni a mellékelt palettából. Egyúttal azt is megígérte, hogy rendszeresen biztosít időt rá, hogy foglalkozzam a képpel, addig ő lesz a gyerekekkel, elviszi őket játszótérre például.
Ez az ajándék így volt tökéletes!

 

 

Amikor válaszoltál a fenti kérdésekre, jöhet egy kis kutatómunka!

Mi minden jöhet szóba ajándékként?

 1. Befizeted őt egy tanfolyamra, vagy akár több alkalomra is. 

  Számos kézműves technikában szerveznek már tanfolyamot, szappankészítés, scrapbook, kötés-horgolás, nemezelés, gyöngyfűzés, varrás, de biztosan találsz még jó párat.

  Amire figyelj: az alapanyag benne van-e az árban, vagy külön kell megvenni a helyszínen? Fura ajándék lenne, ha rá kellene fizetnie még saját magának.

  A tanfolyami téma megfelel-e a érdeklődésének és a tudásszintjének?

  És persze a hely és időpont: el fog tudni menni rá?

 2. Biztosítod, hogy otthon tudjon elmélyülni, amikor Számára ez alkalmas.

  Ehhez a legjobbak az online tanfolyamok - sajnos ezekből már kisebb a választék, de azért érdemes kutakodni!

  Ha leírások és videók segítik a tanulást, akkor otthon, saját időbeosztásában tanulhat a megajándékozott, a legtöbb esetben szerintem ez a nyerő megoldás.

  Keress a neten ilyen lehetőségeket, de itt se feledkezz meg

  - az alapanyagok beszerzéséről ( ne neki kelljen ez után rohangálni)

  - van-e fix kezdés és zárás, ameddig megcsinálhatja az online tanfolyamot, vagy korlátlan a hozzáférés

  - megfelel-e a tudásszintjének az adott képzés?

 3. Megleped alapanyagokkal

  Ha te magad nem vagy biztos az adott technikában, lehet, hogy nem jó ötlet találomra bevásárolni; ilyenkor jól jöhet egy ajándékutalvány, ha az adott boltban kapható.
  Arra is vigyázz, hogy a megajándékozott mennyire tájékozott a szükséges alapanyagok terén, mert ha kezdő, nem biztos, hogy ő maga is jól be tud vásárolni - aztán az utalványon vett dolgok a fiókban végzik!

 

Miért gondolják sokan, hogy a gyöngyfűzés gyerekeknek való?

Amikor ügyeskezű barátnak, rokonnak keresünk ajándékot, a gyöngyfűzésre még mindig sokan úgy gondolnak: az csak gyerekeknek való.
Lehet, hogy megleplek ezzel, de nagyon sok nyugdíjas tanítványom van, akik a klasszikus kézimunkák (kötés, horgolás, hímzés) mellett, idősebb korukban kezdtek érdeklődni a gyöngyök iránt.
Én magam, és nagyon sokan még rajtam kívül épp a kisgyerekkel otthon töltött idő alatt fordultunk az ékszerkészítés felé - talán épp az anyaságunkat ellensúlyozni egy kis női vonallal? Nem tudom.
Elképesztő csodákat lehet alkotni a gyöngyökből, amikhez türelem, térlátás és kreativitás kell - semmiképpen nem kisgyerekeknek való műfaj ez!

Úgyhogy bátran gondold végig, édesanyád, nagymamád, barátnőd hogy állna a gyöngyfűzéshez?

 

 

Rendben, de hol találsz gyöngyfűzés tanfolyamot és alapanyagokat?

A google több gyöngyösboltot is kiad, melyek tartanak tanfolyamot, workshopot.
Ezeken általában egyetlen ékszert lehet elkészíteni 3-4 óra alatt, amihez az alapanyagot helyben kell megvásárolni.
Ha helyileg és időben megfelelő, vásárolhatsz ezekben utalványt, amiből ki tudja fizetni akár a tanfolyam díját, és még az alapanyagok költségét is.

Azonban ha online lehetőséget keresel -mert például vidékiek vagytok-, leginkább mintaleírásokat fogsz találni, alapanyagok nélkül.
Márpedig hozzáértés nélkül nagyon nehéz eligazodni a gyöngyfajták világában, megkeresni az összeillő színeket.
Videókkal tanító tanfolyamot pedig még nehezebb találni.

 

Amiért én ezt a hivatást választottam, az éppen innen indult: segíteni a kezdő gyöngyfűzőknek az elindulásban! Megfogni a kezüket és bevezetni szépen fokozatosan ebbe a csodálatos és inspiráló világba és közösségbe, amiről a gyöngyfűzés szól!

 

Ne aggódj: itt a megoldás!

Ha úgy gondolod az eddigiek alapján, hogy tök jó lenne egy online videós tanfolyam, ami MINDEN szükséges alapanyagot tartalmaz (beleértve a tűt és a fűzőszálat is), akkor most van egy MEGLEPETÉSEM!

Karácsonyra a Tiszigyönggyel karöltve limitált karácsonyi gyöngyfűzés csomagokat állítottunk össze:

 • 3 mintaleírás (ami valójában 5 mintát jelent, mert a háromból kettő szett), amolyan Kóstoló a gyöngyfűzésből, kezdőknek

 • mindegyikhez videós útmutató lépésről lépésre weboldalam zárt részén

 • és mindegyikhez teljes alapanyag-csomag fűzőszállal, tűvel és gyöngyökkel két választható színcsomagban, hogy már csak becsomagolni kelljen!

 

Kattints ide az ajánlat megtekintéséhez most, mert a darabszám limitált, csak 15-15 csomag áll rendelkezésre a két színből!

 

Képek: unsplash.com