Új sorozatomban lehetőséget adok bemutatkozni más gyöngyfűzőknek is; fontosnak tartom, hogy jobban megismerjük egymást!

Ha Te is szeretnéd itt megmutatni magad, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kérlek mutatkozz be röviden! 

Budapesten élek a férjemmel és a lányommal, valamint két kutyánkkal. Marketinget tanultam, végzettségem szerint közgazdász vagyok, de oktatásszervezéssel foglalkozom már 17 éve, jelenleg egy magán főiskola tanulmányi ügyeit intézem. A főállásom mellett pedig a saját vállalkozásomat fejlesztem, folyamatosan tanulok és amikor csak időm, engedi, gyöngyözök.

Mióta foglalkozol gyöngyfűzéssel, hogyan kezdted, mi fogott meg benne leginkább?

2007 novemberében dróttal csináltunk a lányom iskolájában gyöngycsillagokat a fenyőfára. Annyira megtetszett a dolog, hogy elhatároztam, én rendesen meg akarom tanulni a gyöngyfűzést (soha azelőtt nem érdekelt a dolog). Az Interneten találtam rá Domján Dia tanfolyamára, ahová több mint fél évig jártam minden hétvégén.
A gyöngyfűzés engem kikapcsol, megnyugtat és nem utolsósorban sikerélményt ad. Jó látni a megajándékozott vagy a vevő örömét egy-egy darab átadásakor. Saját részre most már kevesebbet készítek, néha nem is az a fontos, hogy legyen egy új ékszerem, hanem, hogy valamit a saját két kezemmel alkothassak. Nagyon szeretek Swarovski alapanyagokból dolgozni, az egyszerűbb, de elegáns stílus áll közelebb hozzám.

Melyik a kedvenc technikád és miért?

A RAW-ot szeretem a legjobban, mert gyors és rengeteg a variáció benne. A gyöngyhímzést pedig azért, mert nincsenek kötöttségek, lehet menet közben alakítani, variálni a munkát.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

Több ékszerem külföldre került, Finnországba, Romániába, Ausztráliába, az USA-ba. Jó érzés tudni, hogy más piacokon is értékelik a munkáimat. A legnagyobb siker viszont a törzsvásárló, amiből szerencsére egyre több van. Ha eladsz egy ékszert az remek, de ha a vevő visszajön a következőért, az az igazi siker.

Mi volt eddig a legnagyobb kudarcod?

A vásározás. Úgy tapasztaltam, hogy az oda látogató közönség nem igazán fizeti meg az igényes, kézzel készült ékszereket.

Van-e valami meghatározó trend, amit mostanság megfigyeltél?

Szinte naponta jön ki a piacra egy-egy új formájú gyöngy, számomra már szinte követhetetlen. Így ugyanazzal az öltéssel számtalan teljességgel különböző kinézetű ékszert lehet készíteni. Népszerű a hímzés és az ásványok felhasználása. Az alaptechnikák háza táján viszont nincs sok mozgás.

Ha nem gyöngyékszereket készítenél, milyen kézműves irányzat vonzana legjobban?

Akkor biztosan kötnék. Régen nagyon sokat kötöttem, de két kézműves hobbira sajnos nincs időm.

Szerinted mi lesz a gyöngyfűzés jövője, mondjuk 5 év múlva?

Nehéz megmondani. Szerintem a gyöngy előállítása tovább fog fejlődni, új bevonatok, új effektek, új formák biztosan lesznek. A népszerűsége várhatóan megmarad, már csak reménykedem, hogy a vásárlók is egyre szívesebben fognak kézműves termékeket választani a sorozatgyártott ékszerek helyett.

 

Jákóiné Klárik Tünde munkáit itt nézheted meg:

Web/blog: www.ktboutique.hu http://tundrusmuvek.blogspot.com 
Facebook oldal: Klárik Tünde Gyöngyékszer Butik