Nagyobb gyöngyöket, egyszerűbb mintákat lehet tű nélkül is fűzni, de úgy tapasztalom, tűvel sokkal egyszerűbb a dolgunk. Könnyebb felszedni a gyöngyöket, könnyebb átbújtatni a furatokon.

A gyöngyfűző tű foka nem vastagabb, mint a tű, így nem akad meg a gyöngyök furatában.

Milyen gyöngyfűző tűvel érdemes dolgozni? Körülnéztem.

Amit én szeretek és bevált, az a Regal márka 12-es méretű tűje. Ez egy rövidebb fajta, de a vastagsága miatt jól átfér a 15-ös kásákon is. Nem mondom, hogy törhetetlen, főleg amíg gyakorlatlanabb az ember, sikerül párszor eltörni, de nem drága, így bátran be lehet belőle vásárolni.

Van, akinek a hosszabb tű áll kézre; léteznek rugalmas tűk is (különféle tűk Tiszinél>>)

Amit még érdemes kiemelni, az az óriáslukú tű (Big Eye); ennek mindkét vége rögzített, középen nyitható, így ha nem látod jól a szálat befűzni, vagy vastagabb szálra fűzöl -pl gyöngyhorgoláshoz-, ez a megfelelő.
Amire ügyelni kell, hogy könnyen elgörbül, valamint hogy mindkét vége hegyes és szúr :)

 

Mire ügyeljünk, amikor gyöngyfűző tűt választunk?

Milyen nagyságú gyöngyökön fogunk vele átfűzni? Milyen vastag fűzőszállal?
Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb a tű számozása, annál vékonyabb. Egy 10-es tű a 11-es kásákhoz vagy nagyobb gyöngyökhöz való, a 12-es, 13-as az egészen pici gyöngyökön is átfér.

Kopás, törés, hajlékonyság
Vannak tűk, melyek felületéről az ezüstös réteg hamar lekopik, utána nehezebben megy át, mert nem csúszik. Ha ilyet tapasztalsz, inkább keress más márkájú tűt.
A hosszabb tűk könnyebben törnek és hajlanak el.