Kezdő gyöngyfűzők első kérdései között szerepel, vajon mire érdemes fűzni? Mikor cérna, mikor damil? És ha eldőlt melyik, akkor milyen fajta, milyen vastag, milyen színű... tovább is van, mondjam még?

Előre szólok: nincs egyféle válasz, nincs egy olyan tuti befutó, ami mindenhez jó. Lássuk akkor sorban a szempontokat!

Fűzőszál a gyöngyfűzés technikája szerint

Cérnára fűzzük:

  • gyöngygallérok
  • peyote technika
  • herringbone technika
  • brick technika
  • gyöngyhímzés
  • sújtás ékszer

Damilra szoktuk fűzni:

  • swarovski ékszerek
  • raw technika
  • mindenmás

Ékszer típusa szerint választott fűzőszál

Gyűrűt, medált, karkötőt érdemesebb damilra fűzni, hogy jobb tartása legyen.

Nyakláncot, fülbevalót cérnára, ha lágyabb esést szeretnénk elérni.

Azonban minden esetben a minta határozza meg, illetve hogy milyen eredményt kívánunk elérni! Ha fontos a lágy esés, akkor inkább cérna, a damiltól mindig merevebb lesz az ékszer.

Ha bizonytalan vagy, próbafűzést kell végezni, vagyis kezdd el cérnával is és damillal is, ez alapján döntsd el, melyik lesz a megfelelő.

 

Milyen fűzőszálat válasz?

Cérna esetében erős bőrvarró cérnát javaslok, a sima gyöngyfűző cérna gyakran szálazódik; nekem még a márkás Miyuki cérna is szőrösödött. Nekem eddig legjobban a Nylbond bőrvarró cérna vált be, kapható pl itt:

Nylbond cérna

A cérnáknál azzal jöhetsz zavarba, hogy hányféle színből vásárolj be? Alap a fekete és a fehér, de én jobban szeretem a sötétszürkét és a törtfehéret; jobban kihasználható. Ha van kedvenc színed, amit gyakran használsz (piros, zöld, barna, kék...), akkor keress egy olyan árnyalatot belőle, ami sok mindenhez passzol. Cél, hogy pl a peyote munka szélén látható cérna ne tűnjön ki, vagy ha áttetsző a gyöngy, ne üssön át egy más színű cérna.

Damilnál már szélesebb a választék, mind típusra, mind fajtára.

Minél nagyobb a szám, annál vastagabb a damil, pl. 0,14-es nagyon vékony, míg a 0,3-as nagyon vastag. A kettő között érdemes beszerezni kétfélét, nekem általánosságban a 0,18-as vált be jól, ez a 15-ös kásákon is átmegy két-háromszor, viszont ha nagyobb gyöngyökkel is gyakran dolgozol, akkor egy 0,20-as is kellhet.

Típusra közkedvelt a Fireline, ezt külföldi mintákban is gyakran megtalálod, kapható pl itt: tiszigyongy.hu