Érdekel a gyöngyfűzés, de úgy érzed, erre nincs időd? Szeretnéd tudni, én vagy mások mikor és hogyan oldják meg? Egyáltalán: mennyi időt érdemes rászánni, hogy legalább sikerélményed legyen?

Nincs időm gyöngyöt fűzni!

Néhány gyakorlati tanács gyöngyfűzéshez

Nyilván más élethelyzetekben vagyunk, nézzünk néhány alap esetet.

Én amikor kezdtem, itthon voltam a kisbabámmal, ehhez kellett igazodnom.

Ő ráadásul napközben 2x30 percet aludt, nem kényeztetett el!

Ebben az esetben dönteni kell, ezt a pici időt mire fordítja az ember: lazul egy kicsit, vagy gyorsan eltakarítja a romokat... én az előbbi mellett döntöttem, hiszen a picinek kiegyensúlyozott anyukára van szüksége, a mosogatás-elpakolás stb. meg úgyis megvár, vagy részben meg tudom mellette is csinálni.

Volt egy kisebb műanyag tálcám, erre fektettem egy konyharuhát, rá az aktuális gyöngyöket, eszközöket. Így amikor elaludt, csak előkaptam és máris folytathattam a megkezdett gyöngyfűzést, ha felébredt, egy mozdulattal már ment is a szekrény tetejére.

Persze így napokig készült egy-egy gyöngyékszer, mégis ez volt akkor a legjárhatóbb út.

 

Más hasonló élethelyzetben az estéket választja, amikor mindenki elcsendesül, és végre nyugodtan leülhet egy kicsit. Én megvallom, mai napig nem tudok este gyöngyöt fűzni, a szemem se bírja, és rettentően elfáradok addigra.

A harmadik megoldás, amikor elmegyünk egy gyöngyfűző tanfolyamra. Ehhez kell valaki, aki vigyáz a gyerekre, és a baba is legyen akkora, hogy másra tudjuk bízni 3-4 órára. Előnye, hogy koncentráltan tudunk figyelni, találkozhatunk más felnőtt emberekkel is, ahol, nem a pelenka vagy az evés a téma :) Egy tanfolyam alatt befejezhetünk egy medált vagy más gyöngyékszert, így azonnali, kézzelfogható eredményt produkálunk!

Más élethelyzet, ha dolgozunk, és a munkaidő után szeretnénk a hobbinkra időt áldozni.

A döntés elkerülhetetlen ekkor is, hogy azt az időt, ami sokszor olyan kevés, otthon töltjük-e és mivel töltjük? Érdemes ekkor tervezni egy kicsit, akár egy hetet előre, vagy egy hónapot is, hogy milyen feladataink vannak, milyen egyéb elfoglaltságok, majd ennek függvényében szánjuk magunkra és a kikapcsolódásunkra az időt!

Sokan az estéket választják, mások a hétvégéjükből vesznek el, hogy aztán feltöltődve hatékonyabb legyen a többi teendőre fordítandó idő. Van, aki a szürke hétköznapokon csak kisebb, egyszerűbb, gyorsabb gyöngy mintákat választ, a szabadságára időzíti a nehezebb, hosszadalmasabb fűzéseket.

A tanfolyam ekkor is azért lehet jó választás, mert kimozdulunk, inspirációt nyerünk a többiek által; a gyöngyöket úgyis be kell szerezni, és biztosan nem ugrálunk fel azért, mert el kell indítani a mosást például :)

Mennyi időt érdemes rászánni egy héten?

Ezt nem lehet megmondani. Eleinte lassabban megy, egy gyöngy medál akár 3-4-5 óra alatt készül el. Gyakorlással bele lehet lendülni, és ami nekem eleinte 3 óra volt, ma már jóval kevesebb, akár fél óra alatt megvan.. Kevesebbet rontok, gyorsabban dolgozok, kevesebbet kell "agyalni", mit hová kell fűzni.

Kíváncsi vagyok, Te mennyit fűzöl egy héten?

{jcomments on}