Csak gyöngy és más semmi?

Azért kell egy hely, pár fogó, olló miegymás... lássuk őket!

Hol dolgozzunk?

Legjobb, ha természetes fénynél tudunk fűzni, a szemünket ez kevésbé terheli. Keressünk olyan asztalt, aminél nem kell nagyon görnyednünk, illetve olyan széket, ami megtámasztja a derekunkat. Hidd el, ha belelendülsz a fűzésbe, ezek az apróságok meghatározóak lesznek!

Én kezdettől fogva egy tálcát tettem magam elé, ebbe simítottam egy konyharuhát. Legjobb, ha olyan textilt választunk, ami nem bolyhos -különben beleakad majd a tű-, de van textúrája -ne guruljanak el az apró gyöngyök-, a színe pedig semleges, hogy meglássuk rajta a gyöngyöket.

Eszközök
Kelleni fog kisolló, ami jól vág.
Gyöngyfűző tű (Regal-t ajánlok elsőre), 12-es méret. Jó tudni, hogy minél nagyobb a tű száma, annál vékonyabb!
Gyöngyfűző damil és cérna: legjobb a bőrvarró damil és cérna, de ha nem jutsz hozzá, akkor hobbiboltokban kapható damil is megteszi, vagy akár horgászdamil is! Ennek is van méretezése, 0,2-es méretűt javaslok nagyobb gyöngyökhöz, 0,18-assal már az apróbb kásagyöngyökön is többször keresztül lehet fűzni. A gyöngyfűző cérnák hobbiboltokban kaphatóak.
Kisméretű kúpos fogó és kombinált fogó: drótok, pl szerelőpálca hajlításához, elcsípéséhez szükségesek.

Gyöngyök
Nem érdemes rögtön bevásárolni nagy mennyiséget. Jobban járunk, ha egy kiválasztott, kezdőknek javasolt mintához vesszük meg a szükséges alapanyagokat, ebből valószínűleg fog maradni valamennyi. Egy következő mintához vagy ezt a megmaradt készletet egészítjük ki, vagy ha más színvilágot szeretnénk, beruházhatunk újabb gyöngyökre.
Érdemes rögtön az elején már jó minőségű, cseh vagy japán gyöngyökkel dolgozni, mert ezek egyenletes méretűek. A kínai kásákból, műanyag gyöngyökből készült ékszerek nem lesznek mutatósak, a beléjük fektetett munka -szerintem- nem térül meg.