>> KezdőlapCikkek kezdő gyöngyfűzőknekHogyan szerezd be az alapanyagokat?

Hogyan szerezd be az alapanyagokat?

A gyöngyfűzéshez az alapanyag beszerzés bizony körültekintést igénylő feladat, főleg kezdőknek.
Segítek eligazodni!

A legfontosabb: felejtsd el az általános hobbiboltokat!

Bár tartani szoktak gyöngyfűző tűt, cérnát, tapasztalatom szerint legfeljebb kínai vagy jobb esetben cseh gyöngyökkel találkozhatsz. Nem mondom, hogy nem jók ezek kezdésnek, de csak annyi fog kiderülni: van-e türelmed ilyen apróságokkal pepecselni.

A kínai gyöngyök méretében jelentős eltérés van egy csomagon belül is, így képtelenség megfeleltetni a gyöngyfűzés mintákban megadott méreteknek.

A cseh gyöngyök már egyformábbak, népi gyöngygalléroknál, mintáknál remekül használhatóak, vagy javaslom még gyöngyhorgoláshoz, illetve olyan nyakláncokhoz, ami csak simán van felfűzve egymás után, akár több sorban. Vagyis, ahol a méret nem kifejezetten számít.

Megoldás: gyöngyösbolt!

Tudom-tudom, kevés helyen van, főleg Budapesten, vagy nagyobb vidéki városokban. Ha szerencsés vagy, és el tudsz menni személyesen, kérdezz bátran, és pontosan kiírt alapanyag-listával menj! Nagy lesz a csábítás :)

Ha csak interneten tudsz rendelni, sajnos hosszadalmas lehet felkutatni, melyik gyöngyfajta melyik menüpontban található, ráadásul más-más elnevezést is használhatnak ugyanarra a különböző webboltok. Aztán figyelni kell a méretjelzésre is, egyféle típusból több méret is szokott lenni. A színválasztás pedig egy külön téma, erről írtam már itt segítséget!

A színválasztásban még így is könnyű melléfogni, hiszen a monitor beállításán sok múlik, no meg a webboltba feltöltött kép színhelyességén is.
További nehézség, hogy nem látod egyben a színeket, mint amikor élőben egymás mellé tudod tenni őket.

 

Lássunk néhány csoportosítást, ami megkönnyítheti a keresgélést egy gyöngyös webbolton belül!

Azt se felejtsd el, hogy a webboltokban van Keresés funkció ;)

Az alábbi 5 gyöngyös webboltot vettem alapul (magam is tőlük vásárolok leggyakrabban):

Japán gyöngyök

 Toho és Miyuki tartoznak ide, tehát ha ezeket a megnevezéseket látod, akkor azok a legjobb minőségű gyöngyök.

A Toho általában kásagyöngy, a Miyuki lehet delica és kása is, ügyelj ezen belül a különböző méretekre (15/0, 11/0 stb), de a Tila, a Drop és a Magatama is japán fajták, vagyis őket is itt keresd.

Cseh gyöngyök

Itt már bőséges a választék, folyamatosan jönnek ki az újabb és újabb típusok.

Legismertebb a cseh csiszolt, van, ahol megkülönböztetik a kúpos és a kerek változatot; utóbbi megtévesztő lehet mert nem teljesen kerek, a csiszolt gyöngy felülete mindig fazettázott. A kúpos a Swarovski bicone olcsóbb változata.

Ha bemész bármelyik fentebb felsorolt webáruház Cseh gyöngy részébe, láthatod, mennyiféle van belőlük. Ezek mind üvegből vannak, lehetnek egy vagy több furatúak. A mintákban mindig pontosan fel van tüntetve a fajta, ha egy fajtából több méret is van, akkor a méret is. 

Zavaró lehet a különböző megnevezés, pl. Sziromgyöngy=dárda=lándzsa=dagger, vagy Lencse=lentil (ráadásul ebből van oldalt fúrt, középen fúrt, kétlyukú és négylyukú is!)

A hasonlóság is összezavarhat, a Tila nem egyenlő a Tile gyönggyel, előbbi japán, utóbbi cseh, és van köztük pici eltérés is.
Vagy formára hasonlít ugyan a lencse és a fánk gyöngy, de a lencse vékonyabb.

Külön említem, Tiszigyöngynél a Préselt formák között találsz sok cseh gyöngyöt, nála a többlyukúak is egy önálló menüpontban vannak (pl superduo, miniduo stb)

Les perles Par Puca

Nem mindenhol kapható, az Arcos, Kheops és a Minos talán a legismertebb ebből a családból - Tiszinél az Arcos is a több lyukú gyöngyöknél keresendő, míg a Gyöngyszigetnél például külön menüpontot kaptak.

 

Swarovski kristályok

Talán itt van leginkább konszenzus a megnevezésekben, méretezésben. A rivolikat bicone gyöngyöket és chaton-okat sokat használjuk, többféle méretben kaphatóak, de érdemes megnézegetni az egyes menüpontokat, mennyiféle csillogó szépség készül még a Swarovski neve alatt.

 


Egyéb szempontok

Elég sok idő megtalálni a szükséges hozzávalókat egy-egy összetettebb mintához. Nem elhanyagolható az árkülönbség az egyes boltok között, a szállítási díj is számít, főleg ha egy helyen nem tudsz mindent beszerezni.

Érdemes figyelni az akciókat, kedvezményeket, és rászánni az időt a válogatásra!

 

Ha felmerült még közben kérdésed, írd meg nyugodtan itt hozzászólásban!

{jcomments on}

FacebookTwitterSatartlapGoogle bookmarkBlogter.huMyspace bookmark

Kiemelt ajánlatom

Blog ajánló

A vállalkozás a gyereked?

Több vállalkozói csoportban vagyok benne, nap mint nap felmerül a kérdés:

Hogyan lehet elindulni, amikor az ember még csak hobbiból készít kézműves tárgyakat, és nem tudja kitermelni egy vállalkozás húsbavágó költségeit?

Bővebben...

Lépésről lépésre: DiamonDuo medál!

A kezdő fűzőket szeretném bevezetni a kétlyukú gyöngyök világába ezzel a tutorial-lal, ahol lépésről lépésre megmutatom, hogy készülnek ezek a medálok!

Bővebben...

Kosár

 x 

Fizetési módok

  • előre utalás bankszámlára

  • CIB bankfiókban pénztári készpénzbefizetés

Szállítás:

  • mintákat emailben küldjük
  • MiniTréninget online éred el regisztráció után
Go to top